Anyplace, anytime, anyhow Het Nieuwe Werken, kantoren staan leeg
Opwarming van de aarde Twijfel over dijken Nederland
Veiligheid onder de aandacht Dreiging terrorisme blijft
Virussen passen zich aan Gedrag mensen verandert
Energie verduurzaamt Groene energie neemt hoge vlucht
Natuurgeweld neemt toe Aarde wordt steeds onrustiger
Eurocrisis sleept voort Besluiteloosheid zorgt voor negativisme

Trends 2010: wat was waar?

Trends 2010: wat was waar?

Eind 2009 heeft de Britse krant the Times rond de tafel gezeten met trendwatchers en toekomstanalisten. 2010 is samengevat in maar liefst vijftig trends. Laten we eens nagaan wat er nu werkelijk terecht is gekomen van de eerste tien trends.


1. Video
Woord wordt beeld, lezen wordt kijken. 2010 is het jaar van de video.
Confirmed: Het aantal video's van Youtube is in 2010 opnieuw enorm gegroeid. Ook brachten diverse fabrikanten (Cisco met de Flip, Sony, SamsungKodak enz.) een behoorlijk aantal nieuwe handzame (HD) videocamera's op de markt. 

2. Leven
Twitter, blogs, het laatste nieuws: het moderne leven speelt zich af in het nu. We willen allemaal 'op de hoogte zijn' van alles waarmee we ons verbonden voelen.
Confirmed: Als je kijkt naar de Social Networking map dan kun je niet anders dan concluderen dat het 'jezelf verbinden' met sociale netwerken enorm populair is. Er zijn inmiddels talloze apps beschikbaar voor Apple en Android platformen waarbij je jezelf eenvoudig kunt connecten. Dat dit meer dan populair is? Kijk ook maar eens naar trend 3.

3. Twindustries

2010 is het jaar van Twitter.
Confirmed: Wat willen we er nog over kwijt? De waarde van twitter is in 2010 maar liefst verdrievoudigd.

4. Mobiliteit
Onze smartphone's bieden ons entertainment, geld, vrienden en informeren ons. Ze halen ons weg achter onze beeldschermen en brengen ons naar buiten.
Plausible: Smartphone's zijn hot, de markt groeit. Mensen laten dan ook de pc/laptop eerder staan en gebruiken hun smartphone voor de kleine digitale handelingen. Of dit mensen naar buiten brengt valt te bezien? Wij hebben niets kunnen vinden wat dit beeld bevestigd. Overigens nu er meer tablet telefoons op de markt verschijnen zal 2011 een jaar zijn waarbij mensen nog meer de pc zullen laten staan.

5. Augmented Reality (AR)
We voegen digitale informatie toe aan een werkelijk iets. Denk aan een straat waarbij je gelijk ziet waar welke winkel zit. In 2010 gaat AR groot worden.
Plausibel: de techniek is er. De eerste apps zijn er (denk maar eens aan de reclame van de Samsung Galaxy Tab). Het 'groot' worden, dat is niet gebeurd (goede hoop voor 2011). Misschien eens kijken naar wat nieuwe businessmodellen?

6. Transmedia
Het vertellen van je verhaal via verschillende media waarbij de media elkaar versterken.
Busted: Transmedia heeft in 2010 geen vlucht genomen. De aandacht voor het concept is weliswaar toegenomen maar over hoe dat er allemaal praktisch uitziet blijven de meningen verschillen. Bottomline is: een slecht verhaal blijft met transmedia een slecht verhaal. Storytelling daar gaat het om.

7. Intelligent winkelen
Virtuele paskamers, interactief advies van je sociale netwerk, websites die jou kledingsvoorkeuren en -maten onthouden.
Plausible: ja, social shopping bestaat, bijvoorbeeld bij Wehkamp. Ook virtuele paskamers gebaseerd op AR beginnen vorm te krijgen.

8. Event winkelen
Om mensen weer de fysieke winkels in te krijgen worden er events georganiseerd.
Verwacht dan ook workshops met een professionale stylist bij kledingwinkels of 'hoe maak ik professionele foto's' bij de fotozaak op de hoek.
Plausible: Ja het gebeurd. De vraag is of dit nieuw is in 2010 en of je dus kunt spreken over een echte trend: wij denken van niet.

9. Oplaadschoenen
Nu al een prototype maar straks werkelijkheid: schoenen die energie geven tijdens het lopen. Kun je altijd naar je favoriete muziek luisteren.
Busted: dat het kan is één, denk bijvoorbeeld aan Power Wellies. Of we in 2010 allemaal met dit soort schoenen rond liepen: nee.

10. Plastic papier
De vertrouwde papieren afdruk blijft, echter het papier wordt wel meer electronisch.
Confirmed: de e-reader industrie heeft in 2010 een stevige opmars gemaakt. Producten van SonySamsung, enTourage eDGe en Pocketbook zagen het levenslicht. Ook grote online stores brachten hun eigen devices uit. Denk aan de Kindle (Amazon) en de Nook (Barnes & Noble). Nu nog de stap waar het echt om draait: het beschikbaarstellen van kwalitatieve mediarijke content!

Voor zover een terugblik op de eerste 10 trends die voorspeld waren voor 2010. Wil je zelf nog eens terugkijken op de andere veertig? Zie dan het volledige artikel van de The Times.

Share